Intervjuu personaaltreeneri ja toitumisnõustaja Erik Orguga

Foto: erakogu

Erik – palun räägi enda lugu sellest, kuidas Sa golfini jõudsid.

Minu tee golfini algas tegelikult väga-väga ammu. Mäletan aega, kui olin veel alles väike ja kui telekast tuli sport. Kui parasjagu näidati telekas golfi, siis miskipärast jätsin alati kanali just sinna. Seega, ilmselt on golf kaasa sündinud…

Aga tegelikult jõudsin ise golfini sel suvel. Olen varem umbes paar aastat mänginud discgolfi (seda mängivad ka paljud mu sõbrad). Teadsin küll inimesi, kes golfi mängivad, kuid golf oli alati minu jaoks olnud kuidagi kauge. Sel suvel otsustasin siiski proovida kätt ka golfis. Tegin ära rohelise kaardi kursuse (ingl k green card) Rae väljakul, mängimas olen käinud Jõelähtmel Estonian Golf and Country Club väljakul.

 

On rõõm kuulda, et oled golfi enda jaoks avastanud! Olles värskelt golfi mängima hakanud, millist väärtust golf Sulle annab? 

Kõige rohkem tunnen, et golf annab mulle juurde just rahullikkust ja naudingut. Sest ma tõesti naudin golfimängu. Muud asjad – näiteks kui hästi ma palli löön või kui kaugele – ei ole nii olulised. Mulle justnimelt meeldib liikuda. Mitte lihtsalt jalutada (näiteks metsas), aga just liikuda mingi eesmärgiga. Golfi puhul ma lihtsalt mitte ei ole looduses, vaid teen seal ka midagi, mis mulle meeldib.

Just see faktor annab mulle psühholoogiliselt kõige rohkem juurde. Minu meelest ka golf motiveerib, kuna seda mängides tuleb ka investeerida (nii nagu igal alal). Golf annab motivatsiooni pingutada näiteks tööasjades rohkem, et minna veelgi kaunimatele golfiradadele, osta veelgi parem varustus ja kaotada veel rohkem palle ära, mis lähevad metsa ja vette (naerab). Viimasel mängul kaotasin päris mitmed pallid ära, aga õnneks leidsin uued asemele.

Mitu palli siis kaduma läks?

Õnneks ei läinud palju, ainult kolm. Ütleme, et kokkuvõttes läks ainult kolm palli kaduma, aga ma leidsin kaks erinevat palli asemele.

Teatavasti on inimestel golfimänguga seoses mitmeid eelarvamusi. Näiteks mängivad golfi ainult vanad rikkad mehed, golf on kallis ning keegi ei vaata seda mängu. Mida arvad ütlusest, et golf ei ole sport?

On ikka. Näiteks curling on ka samamoodi sport. Golfi puhul on hea see, et igal inimesel on võimalus seda harrastada. See on ikkagi radade vahel liikumine, mida saab mitut moodi kujundada. Näiteks võib seda teha kiiresti või aeglaselt, golfikotti kandes. Kotti võib lükata käruga, samamoodi kas aeglaselt või kiiresti. Soovi korral võid sõita vahemaid golfiautoga. Kui juba kotti kanda või kiirkõndi teha, siis saab golfist hea treeningefekti välja. 18 raja läbimine võtab aega üle nelja tunni. Neli tundi tempokat jalutamist ning löökide tegemist on väga hea trenn. Ja kui rajad jalutada läbi 10+ kilose kotiga, siis radade lõpuks on ikka särk märg.

 

Kas golf on siis ainult rikaste ja vanade meeste mäng?

Golf sobib kõikidele. Palju sõltub inimese suhtumisest ja sellest, kui tihti käiakse mängimas. Aga loomulikult, regulaarselt profitasemel tegeledes nõuab see investeeringut. Oluline osa on ka see, kuhu inimene tahab oma raha panna, sest kõik inimesed kulutavad ju tegelikult raha kuhugi. Mõni ostab lihtsalt iga nädal uue kleidi ning suve lõpuks on tal 12 kleiti. Iga kleit võib maksta näiteks umbes 100€ kanti. Sõltub, mis väärtust kleit andma peaks. Või hoopis minnakse sõpradega välja ning kulutatakse õhtu jooksul 50€. Ilmselgelt on mõistlik sellise summa eest mängida golfi, kui seda nauditakse sama palju kui väljas käimist. Sisuliselt on inimesel kaks valikut – hea, aga tervisele kahjulik või hea ja tervisele kasulik. Mõistlik oleks ikka valida see, mis on kasulik. Inimestel raha on, aga see on lihtsalt prioriteetide küsimus, nagu kõik siin elus.

 

Kas siis ka näiteks naised ja lapsed saavad päris rajal või harjutusalal kenasti hakkama?

Näiteks minu mängu ajal oli harjutusalal naisterahvas oma pojaga. Poeg oli ilmselt 12-15 aastane. Nii nad seal koos olid, poiss üritas ning pusis ja ema õpetas. Mina olin näiteks koos oma täditütrega. Nii me seal olime, kõikidel erinevad taustad. Sattusid kokku väga erinevad inimesed ning kõigile meeldis! Arvan, et see on kõige tähtsam.

Seega golfiga alustamiseks ei pea olema väga tugev füüsiline vorm ega spetsiifilised teadmised?

Teadmised peavad olema, et käituda väljakul õigesti ja mänguga hästi hakkama saada. Aga näiteks minu enda täisjõuga ei ole rajal midagi teha. Minust kuni 50% nõrgem inimene, kellel on ideaalne tehnika, lööb palli iga kell paremini ja kaugemale, kui mina oskaksin kogu oma toore jõuga. Selles suhtes ei pea golfivorm olema võimas vorm, nii arvan mina. Seega, igas vanuses inimene võib minna golfi mängima, kui tal ei just konkreetseid vastunäidustusi (näiteks selja või põlvedega). Muide, see väike poiss lõi osad löögid ikka väga hästi! Ja naisterahvastel tulid ka osad löögid väga ilusti välja. Aga eks see oskuste lihvimine võtab aega ja pühendumist.

 

Millised on Sinu selle suve kõige eredamad mälestused ja emotsioonid golfis?

Number üks – ilmselgelt see hetk, kui teed ideaalse löögi. Üks asi on saada pallile õigesti pihta, aga teine asi on, kuhu pall lendab. Mul tuli paar head lööki, mis läksid täpselt õigesti. See tunne!

Teiseks, mulle väga meeldib väljakute loodus ja väljanägemine. See kõik kokku on nii ilus, et ma tõesti lihtsalt vaatasin ja nautisin. Tol hetkel nagu midagi ei mõelnudki.  Esimest korda oli õhin eriti suur.

 

Tavaliselt alustatakse golfimängu green cardi kursusega, mille käigus harjutatakse lööke harjutusalal ja praktiseeritakse mängu ka väljakul. Paljud aga kipuvad golfimängu pärast algkursuse läbimist unarusse jätma. Mis tunded Sind valdasid pärast green cardi kursust?

Mina tahtsin peale kursust ikka kohe edasi mängida. Läksingi esimesel võimalusel pärast kursust uuesti rajale. Ja mis ma uuesti mängides enda kohta teada sain, on see, et ma vist eelistaks vahest käia ka üksi mängimas. Vähemalt algul, kuni ma rohkem harjutan. Loomulikult sõltub see partnerist. Peaksin proovima mängida sedasi, et mul on kogenum mängija kõrval, kes õpetab, suunab ja aitab vajadusel häid nippe meelde tuletada. Kui mitu algajat mängivad koos, võib mäng venida liiga pikaks. Näiteks meie mängu ajal lõin mina ühte põõsasse ja täditütar teise põõsasse. Tekkis küsimus, kes leiab palli enne. Mõnikord leidsin mina, mõnikord tema. Aga kogu selline otsimine võtab meeletult aega. Järgmine kord olen targem ja võtan rohkem palle kaasa, siis ei pea enam põõsaid „haljastama“, et palli üles leida.

 

Mis Sina arvad, kas golf on emotsioonitu ja igav mäng?

Ah?! Ei! Kui ta oleks emotsioonitu, siis vähemalt minu jaoks ei ole see golf. Ma arvan, et inimene mängib golfi täpselt nii kaua, kuni püsib hea emotsioon. Aga mängimiseks peab kõigepealt tekkima algne emotsioon. Mina ise olen samamoodi proovinud mitmeid erinevad alasid just selleks, et teada saada, kas ja mis emotsioon tekib. Selleks, et aru saada, mida golf Sinu jaoks tähendab (eriti kui oled kahevahel), siis mine proovi ära! Siis Sa vähemalt tead. Kunagi ei tea, millal tahaksid tagasi tulla. Näiteks kui oled reisil või puhkusel, on hea, kui juba oskad golfi ning saad nautida head mängu. Parem on omada ja mitte vajada, kui et vajada ja mitte omada. See on minu arusaam.

 

Golf on ikkagi väga täpne ala – pead rauapulga abil panema ümmarguse palli lendama võimalikult mõistlikus suunas. See pole nii lihtne kui paistab. Kui inimestele meeldib pingutada (mulle näiteks meeldib), siis on golf hea ala. Golf nõuab pingutust. Mine proovi see pall pingutamata auku saada! Seda ei juhtu. Nii lihtsalt on. Aga kui lõpuks pallile pihta saad, tulevad mängu ka muud faktorid –näiteks ilmastik ja maastik. Golf on ala, mis nõuab pingutust nii nagu iga teinegi.

 

 

 

Golfiväjakute juures on tavaliselt ka restoranid. Oled õppinud gulinaariat ja oled ka toitumisnõustaja, seega oled selle valdkonnaga hästi kursis.  Kuidas Sulle golfiväljakute juures olevad restoranid meeldivad? Kus Sa söömas käinud oled?

Söömas olengi käinud Rael ja Jõelähtmel. Ja toit oli väga hea mõlemas kohas. Võtsin mõlemas restoranis täiesti erinevaid toite ja jäin väga rahule. Loomulikult ei saa jätta mainimata, et ka vaade väljakule on imeline! Aga süüa saab väga hästi, sest menüü on sobiv keha kinnitamiseks ka enne rajale minekut. Ja kui tagasi tulles süüa, siis olenevalt mängu intensiivsusest saab lubada endale täpselt vajalikud toidud. Kui on näiteks vajadus taastumiseks, olgu see siis kõhutäide või süsivesikute taastamine, siis menüüst saab kõik vajaliku kätte.

Restoranid muudavad kogu elamuse kvaliteetseks. Tahan paremini elada ja paremaid asju elus kogeda. Golfirestoranid pakuvad selleks ideaalse võimaluse. Oleks, et keegi paneb golfiväljaku kõrvale mingisuguse burgeriputka püsti, siis tekiks palju küsimusi. Vale asi vales kohas. Kui lähed pärast golfimängu heasse restorani, kus on hea teenindus ja toit, siis see kõik lisab ainult väärtust ja loob perfektse terviku.

 

Kui Sinu vastas istuks inimene, kes pole kunagi golfi mänginud ja pole isegi golfikeppi käes hoidnud, siis milliseid soovitusi või mõtteid Sa sellele inimesele golfi osas annaksid?

Kui ta istuks siin minu vastas ja ütleks, et ta on kahevahel, siis ma ütlen, et mine proovi kindlasti ära!  Kui esmane kursus on tehtud, siis soovitaksin vastavalt oma reaalsele enesehinnangule otsustada, kas võtta kõrvale treener või mitte. Mina tõenäoliselt võtaksin, kuna soovin mängida võimalikult hästi. Eelistan alati konsultatsiooni, kui asi on minu jaoks uus. Kui treener ikka asjad paika paneb, tulevad ka löögid paremad. Üksi pusides võtab tehnika kätte saamine aega ja nõuab liigselt vaeva. Tasub olla lihtsalt enda vastu aus. Võrdluseks tooksin sõidu mootorrattaga. Kui golfis lööd valesti, kaotad palli, kui teistes valdkondades eksid, võib vea hind olla oluliselt kallim.

 

Aga kui inimene pole green cardi kursust teinud?

Golfi saab proovida ka erinevatel üritustel, aga mõistlik on võimalusel alustada green cardi kursusest, kuna sealt saab kätte baasteadmised. Pärast kursust saab juba kas omal käel või treeneri abiga edasi harjutada.

 

Kas on veel mõtteid, mida sooviksid lugejatele kaasa anda?

Kui Sul on golfi osas olemas motivatsioon või nö „süüde“, siis mine sõida ja vaata, kuidas on. Proovi ära! Peale golfi proovimist on ju sisuliselt kaks varianti: kas tahad jätkata või mitte. Kedagi sundida ei saa ja keegi ei pea ennast ka ise sundima. Kui see ei ole Sinu teema, siis ei ole. Kui on, siis on. Aga selleks, et teada saada, mine proovi!

 

 

 

 

Fotod: Erakogu

Tekst: Marit Talunik